Spring naar de inhoud

Lentebloemen!

Stilaan kunnen we de lange, grijze en natte winter achter ons laten. Bloemen en planten maken zich op en laten zich opnieuw van hun mooiste kant zien. Hier en daar worden we alvast vrolijk van de eerste lentebloemen. Welke soorten brengen als eerste kleur in je tuin?

Naast onderstaande soorten zijn er nog vele andere voorjaarsbloeiers. Denk maar aan knolgewassen zoals Hyacinten, Tulpen, Narcissen en Sneeuwklokjes. Ook brengen Edgeworthia (foto bovenaan), Viburnum tinus en viooltjes kleur in het vroege voorjaar en worden stilaan de eerste bloemknoppen van Magnolia’s zichtbaar.

Camelia

Camelia japonica is een heester met grote, aantrekkelijke bloemen die vroeg in het voorjaar tevoorschijn komen. Bloemkleuren van roze, rood tot wit en geel. De bladeren zijn glanzend, leerachtig en donkergroen. Camelia’s gedijen over het algemeen goed in vochtige, goed doorlatende zure bodems.
Ze symboliseren liefde en bewondering.

Forsythia

Een bladverliezende sierheester met overvloedige en heldergele bloemen in het voorjaar: de Forsythia. Met een rechtopstaande groeiwijze kunnen deze variëren in hoogte. Sommige soorten groeien uit tot grote struiken, terwijl andere compacter blijven. Deze heester wordt vaak geassocieerd met vreugde en optimisme vanwege de heldere en vroege bloei, die samenvalt met de overgang van de winter naar de lente.

Heide

Voorjaarsbloeiende heide komt voor in verschillende kleuren zoals paars, roze, wit en rood. Deze Heideplantjes gedijen goed in zure en goed doorlatende grond. Dit heestertje vraagt weinig onderhoud en trekt bijen en vlinders aan. Hierdoor is het niet enkel visueel aantrekkelijk, maar ecologisch ook waardevol.

Helleborus

De Kerstroos of Nieskruid is een winterharde vaste plant, die bekend staat om zijn vroege en langdurige bloei. De bloemkleur kan variëren in kleur van wit, roze, groen en zelfs bijna zwart, dit afhankelijk van de soort. De bladeren zijn leerachtig en donkergroen. Vaak vindt je deze plant ook terug in bloembakken waar bescherming tegen de vorst nodig is, in volle grond kunnen ze koudere temperaturen aan.

Sierkers

Een sierkerselaar is een relatief klein blijvende boom en kenmerkt zich door zijn overvloedige witte, wit-roze tot roze bloesems in het voorjaar. De kleur is afhankelijk van de variëteit. In tegenstelling tot andere Prunus-soorten, produceert een sierkerselaar geen eetbare vruchten. Prunus ‘Accolade’ is populair vanwege zijn resistentie tegen ziekten, waardoor het een duurzame en betrouwbare keuze is voor uw tuin.