Spring naar de inhoud

HEESTERS EN BOMEN

Heesters zijn struiken waarvan de stengels verhouten. Ze groeien dicht tegen of in de grond, waar ze vertakken. Sommige heesters hebben een korte stam. Niet alle heesters worden even hoog. De meeste worden niet groter dan 3 à 4 meter.

Er bestaan ook half heesters. Deze komen vaak uit een ander klimaat, bijvoorbeeld lavendel. Jonge scheuten verhouten pas het jaar erop, waardoor ze het eerste jaar vorstgevoelig zijn.  Hou ze daarom extra in het oog, mits wat bescherming en verzorging komen ze de eerste winter goed door.

Bomen zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten: fruitbomen van laagstam naar hoogstam, meerstammige bomen, bolbomen, dakbomen, leibomen, …

Laagstam fruitbomen

hebben een stamhoogte van 50 cm en kunnen ongeveer 2 tot 4 m hoog worden. Ze leveren 2 tot 5 KG vruchten op per jaar. De plantafstand bedraagt 2,50 m tot 4 m en kunnen 30 tot 40 jaar oud worden. Ideaal voor een kleinere tuin.

Halfstam fruitbomen

hebben een stamhoogte van 1,20 m en kunnen tot 5 m hoog worden. Ze leveren ongeveer 50 KG aan vruchten op per jaar. De plantafstand bedraagt minimum 5 m en kunnen 60 tot 100 jaar worden. Ze hebben een grotere tuin nodig. Ideaal voor een boomgaard.

Hoogstam fruitbomen

hebben een stamhoogte tussen 1,80 m en 2 m en kunnen tot 8 m hoog worden. De plantafstand bedraagt 7 m en kunnen tot 100 jaar oud worden. Ze hebben een grote tuin en genoeg afstand van andere bomen, afsluitingen nodig.

Zowel laag-, half- als hoogstam fruitbomen zijn bomen die geënt zijn. Fruitbomen worden vaak geënt op een andere onderstam om beter te doorwortelen. Maar ook om niet te grote bomen te worden en een betere opbrengst te leveren. Daarom is het belangrijk om deze bomen de eerste jaren te ondersteunen met een boompaal.

De keuze van een laag-, half- of hoogstam fruitboom hangt af van de grootte van je tuin én de hoogte waarop je je fruit wilt plukken. Hou er rekening mee dat fruitbomen pas vruchten leveren na enkele jaren. Met een laag- en halfstam fruitboom kan je een haag vormen bijvoorbeeld rond je moestuin.

Leibomen

zijn bomen die een soort haag vormen op een stam.  Leibomen zorgen niet alleen voor een chique uitstraling, ze zijn ook geschikt als zonne- en windscherm. Ze voorkomen ook inkijk. Bij het plaatsen van leibomen is het aangeraden om enkele steunpalen te plaatsen. Sommige soorten hebben prachtige welriekende bloesems zoals de leilinde, of een mooie herfstverkleuring in het najaar zoals de amberboom.

Bij het indelen van je tuin breng je structuur aan door het aanplanten van heesters en bomen. Hierbij hou je best rekening met het tegengaan van inkijk, het creëren van schaduwplekjes en welke mooie bloemen geven. Voor vele vogels en insecten zijn heesters en bomen een ideale thuis. Waarom geen unieke boom zoals de palmlelie planten als blikvanger?

In ons tuincentrum is er een ruim assortiment aan heesters en bomen. Keuze tussen verschillende soorten en maten, bladverliezende en wintergroene exemplaren. Zo zijn er elk seizoen die in bloei staan. Combineer dit met vaste planten en je hebt een b(l)oeiende tuin waar je jaarrond van kan genieten.

Dakbomen

ook bekend als parasolbomen, worden zo gekweekt dat de takken een dak vormen. Dit door snoeitechnieken en door de hoofdtakken door een rek te laten groeien. Perfect om natuurlijke schaduwplekken te creëren in je tuin. De bekendste dakboom is de dakplantaan, maar waarom niet eens een dakmoerbei planten? Daar heb je naast schaduw ook lekkere vruchten van. Dakbomen hebben vaak een stamhoogte van 2,70 m. Maar ook andere hoogtes zijn mogelijk. Het dichte bladerdak laat weinig water door, geef daarom in de zomer extra water.

We staan je graag bij met advies.

Inspiratie

Contacteer ons

Stuur ons een berichtje of kom gewoon even langs!

Van Goidsenhoven c.v.
Kortrijksebaan 54
3220 Holsbeek

016 44 57 67
info@vangoidsenhoven.be