Spring naar de inhoud

Cadeaubon ‘Green card’

Niet zomaar een cadeaubon, maar eentje dat kan bloeien tot mooie veldbloemen. Zo schenk je een echte ‘Green card’. Plant je deze cadeaubon, dan ontkiemen de zaadjes. Ook de bijen en vlinders maak je hiermee blij.

Onze cadeaubonnen worden geprint op groeipapier.

Volg het stappenplan en met een beetje geduld komen de eerste bloemen na een tweetal weken piepen.

Stap 1:

Om de bloemzaden te laten groeien heb je water nodig. Maak het groeipapier goed nat. De zaden gaan ontkiemen als het papier goed kan oplossen.

Stap 2:

Leg het groeipapier nadien in een bloempot of op een stukje aarde in je tuin. Bij het planten in een bloempot gebruik je hiervoor het best zaai- en stekgrond of potgrond voor de moestuin. Buiten planten kan vanaf half mei tot oktober. Binnen het hele jaar door.

Stap 3:

Leg over je groeipapier een laagje aarde of potgrond van ongeveer 1 tot 1,5 cm dikte. De aarde biedt voldoende bescherming en voedingsstoffen om te kunnen ontkiemen. Een te dikke laag zorgt ervoor dat de zaadjes minder of niet kunnen ontkiemen.

Stap 4:

Zorg ervoor dat de zaden de beste kans krijgen om te ontkiemen door dagelijks water te geven. Gebruik hiervoor een sproeier met een zachte kop voor gelijkmatige bevochtiging.

Stap 5:

Zorg voor een ideale plek. In de volle zon is niet aan te raden, omdat dan het groeipapier kan uitdrogen en de zaden niet gaan ontkiemen.

Vol ongeduld kijk je uit naar de eerste kiemen die na een tweetal weken verschijnen. Draag ook zorg voor je bloemen na het ontkiemen. Ook nu hebben ze nog graag water, al mag het al water minder zijn.

Komen er geen bloemen te voorschijn?

Dit kan aan meerdere oorzaken liggen.

Heb je de stappen gevolgd? Staan de bloemen in de volle zon of was er een hittegolf? Dan kan het zijn dat de zaden zijn uitgedroogd. Was er een stevige onweersbui? Dan kan het dat de zaadjes verdronken zijn.

Wanneer plant je groeipapier het beste?

Het groeipapier is een bijen – en vlindermix en bevat de volgende veldbloemen: Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Petunia, Klaprozen, Alyssum en vingerhoedskruid. Planten van het groeipapier doe je best tussen maart en mei. Binnen kan vanaf eind maart, waarna ze na half mei graag naar buiten verhuizen. Wil je ze niet naar buiten verhuizen? Dan kan je het jaarrond binnen planten.

Als je een tuin hebt en het groeipapier buiten plant, maak je daar ook de bijen en vlinders blij mee. De bijen en vlinders hebben het moeilijk in België, omdat er steeds meer wilde bloemen verdwijnen. Bijen zijn juist belangrijk om bloemen en planten te bestuiven en bevruchten.